Lakodalmi ételek

A lakodalmat megelőző nap állították a lakodalmi sátrat, a közeli rokonok ekkor vitték az ajándékokat is. A segítőket és a vendégeket nagykaláccsal, „kunlival” (kuglóf) herőcével (forgácsfánk), szalagos süteménnyel, pampuskával (fánk), „krafnival” (hájas tészta) kínálták. Korábban kocsonyát, a 20. század közepétől, hurkát-kolbászt adtak húsételnek.

A lakodalom napján a csigás húslevest, tyúkhús, majd káposzta, tormás hús, paprikás hús, végül tejbekása követte. A tejbekása után süteményt és bort kínáltak.

Irodalom:

Zarnóczki Attila: Feldebrő. Száz magyar falu könyvesháza. (Szerk.: Bán Péter) 2000.

Borovszky Samu: Heves vármegye. Budapest, 1909.

DIV ENA 1605-73, 1743-74, 1895-76 (Kincs Józsefné gyűjtése)

Bakó Ferenc: A májfa és a májusi kosár Heves megyében. In. Egri Múzeum Évkönyve 19. 1966. 129-145.