Az önellátásra berendezkedő paraszti háztartásban fontos szerepe volt a kender feldolgozásának. Tarnabodon sokan fontak és szőttek.

 

A kendermunkák elején jól ki kellett választani a földet, hogy le legyen füves.  A kender a trágya előkészítést nagyon meghálálja. A jó gazda egy gödörbe összegyűjti a pernyét, locsolja a lovak vizeletével, belerakja a tyújganéjt, keverget, ez a legjobb a kender alá. A Kenderföldi dűlőben lévő földekben ősszel trágyáznak, leszántják. Tavasszal nagypénteken a legjobb vetni, a vetés után tövisboronával betakarják.  Ha szára kezdett sárgulni, „nyőni” kellett, ne ázzon meg. Kévékbe kötötték, 3-4 nap szárították csomókba állítva. Aztán vitték áztatni az Érgáthoz vagy a téglás gödörbe. Egy-két hétig ázott a kender, majd kihúzatták, sátorszerűen felállítgatták a gyepen. Azután következett a törés kendervágóval. (három lábon áll, elöl, jó erős talpas lába van, hátul kétágú, eperfából).  3 személy kell a kendervágáshoz, egy a vágóra, egy a kis széken ülve kézbe vesz egy marok kendert, amikor a vágó emelkedik, alá löki, forgatja. A harmadik a kévékből a markot rakja. A felvágás után következeik a tilolás tilolóval.  Ezután elvitték Erdőtelekre töretni, ahol nyolc bunkóval járt a törő. Alatta forgatni kellett a „lábaljákat”. Miután ezeket szétbontották, a gerebenezés következett. A gerebenen való több áthúzogatás után szép selymes, gubancmentes szöszt kaptak. Bábuba (csavartan) csavarva szárították a napon majd a kamrába tették. A silányabb minőségből lett a „gongyola” szösz, a leghitványabb a csepű, mely kócos, pozdorjás.

 

A fonást télen a házban végezték „rofkán”. A nagyobb lányok barátnőnél fontak, az eladó lányok a falubeli fonóházban. Ha az orsó tele volt, le kellett motollálni, majd leszedni a pászmákat. Ezután következett a fonál mosása hamus lúgban, teknőben, majd a Tarnán jó bő vízben átmosták. Ha jég volt a Tarnán, kivágták és a lékben sulyokkal jól kiverték a fonalat. A gombolyítóval gombolyagokat készítettek, majd kezdődhetett a fonal felvetése a szövőszékre. Általában 16-os bordákban szőttek. Házilag szőtt vászonból készítettek a férfiaknak gatyát, a nőknek ingvállat, szoknyát, melyet bodzával festettek be.