KRÚDY GYULA

A Károlyi Mihály-féle földosztásnak emlékhelyet állítottak, a kápolnai csata emlékműve mellé. A helyszín kiválasztása tudatosan és célzatosan történt. Az 1969. február 23-án felavatott földosztási emlékmű az 1919. február 23-i eseménynek állított emléket. Az esemény résztvevője volt KRÚDY GYULA is, aki így számolt be a történtekről, riportjában:

Károlyi Mihály ott áll a síkság közepén, amely a nagy magyar Alföldet határolja: a kápolnai csatamezőn, és onnan beszél az országhoz. Ott állnak félkörben az emelvény alatt, beláthatatlanul sokan. A szemem nem győzi sorra venni őket.

Károlyi így beszélt a néphez: Évszázados igazságtalanságot jöttünk jóvátenni. Alapkövét rakjuk le most annak a demokratikus birtokreformnak, melyet a nép akaratából alakult kormány készített a nép számára. Ez a nap egyúttal ünnepe az új Magyarországnak, mert a feudális Magyarország utolsó maradványait temetjük el. Magyarországon azé lesz a föld, aki dolgozik. Az ünnepség résztvevői a honvédemlék mellett emelt földosztó emlékhalomhoz vonultak, melyet a Károlyi-féle debrő-parádi uradalomból és máshonnan kocsival hordtak, és Károlyi a jelképes földosztó cölöpöt a halom tetejére verte, és azt kiáltotta: A föld a népé, és azé is marad!